Evde Hangi Sütü Kullanıyorsunuz?
Uzun süredir sizinle paylaşmak istediğim ve sizin de düşüncelerinizi merak ettiğim bir konu var. Evinizde hangi sütü kullanıyorsunuz? Yağlı, light/yarım yağlı veya yağsız/ekstra light sütler?
Ben yemeklerimde light/yarım yağlı, günlük içimlerim de yağlı süt, eğer diyetteysem ekstra light sütü tercih ediyorum. Evet, diyetteyken bile süt içmeyi ihmal etmiyorum. Çünkü süt yağ yakımına yardımcı olan harika bir besin kaynağı. Siz de yemeklerinizde veya günlük içimleriniz de hangi sütü içeceğinize karar veremiyorsanız, sizinle süt hakkında bilinmeyenleri paylaşmak istiyorum.
Marketlerde sütler yağ oranlarına göre 3 farklı şekilde sunuluyor:
– Yağlı sütler: İsminden de anladığımız gibi, yağ oranı azaltılmamış, enerji miktarı korunmuş sütlerdir. Yağ oranı %3 veya %3,4 oranındadır. Süt önemli bir enerji kaynağıdır. Süt içtiğimiz zaman vücut için gerekli A,D,E,K vitamin almış oluruz.
– Light/Yarım Yağlı Sütler: Light sütler, tam yağlı sütteki yağın azaltılması ile, hiçbir koruyucu katkı maddesi kullanılmadan üretilir. %1 veya %2 oranında yağ içerir. Kesinlikle zararlı olmayan, sadece yağ oranı azaltılmış sütlerdir.
– Yağsız/Ekstra Light Sütler: Sıfır yağ oranına sahip sütlerdir. Normal sütten daha az kaloriye sahip oldukları için kilo problemi olanların ve kalp damar hastaların tercih etmesi önerilir.
Süt; içinde yer alan protein, laktoz, kalsiyum gibi besin maddeleri sayesinde besleyici değeri oldukça yüksek bir gıdadır. Sütteki faydaları vücudumuza alabilmemiz için günde 2-3 bardak tüketmemiz gerekir. Eğer laktoz intoleransınız var ise kesinlikle laktozsuz sütleri tercih edin, böylece hem şişkinlik gibi sıkıntıları çekmezsiniz hem de sütün besin değerlerinden yararlanmış olursunuz.
Vücut ağırlığını kontrol altında tutmak isteyen bireyler yarım yağlı ya da yağsız sütleri tercih edebilirler.
Besinlerden alınan proteinler vücutta kullanılabilme derecelerine göre; “örnek protein: vücutta tam olarak kullanılan”, “iyi kalite protein: tamamına yakını kullanılan” ve “düşük kalite protein: tam olarak kullanılmayanlar olarak” sınıflandırılır. Örnek protein kaynakları insan sütü ve yumurta iken, iyi kalite protein kaynakları et, balık, süt ve türevleridir. Yüksek protein içerikli diyetler tokluk sağlar. Protein oranının orta düzeyde artırılması ile metabolizma hızlanır ve kas kitlesi korunur. Araştırmalar sütün; kalsiyum açısından en zengin besin olmasının yanı sıra içerdiği kaliteli protein ve lioneik asit gibi özel yağ molekülleri ile kilo kaybına neden olduğunu gösteriyor.
Kemik ve diş sağlığımızı korumak için mutlaka süt tüketmeliyiz.
Bir bardak sütte (200ml) yaklaşık 200 – 220 mg kalsiyum vardır. Bunun da ötesinde kemik ve diş sağlığı açısından sütte bulunan kalsiyum – fosfor oranı ideal aralıkta olan 1:1 – 1:1,5 sınırındadır. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı patolojik bir bozukluk olmadığı müddetçe günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında süt en ideal besindir.
Çocukluk ve ergenlik döneminde süt, güçlü kemik ve diş oluşumunu sağlar, kemik yoğunluğu artırır, sağlıklı büyümeye, özellikle de 1-4 yaş döneminde zihinsel gelişime yardımcı olur. Bunun için de biz markette gittiğimizde ilk aldığımız ürün süt oluyor.
Hayatımızın her döneminde daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat için, çocukların, gençlerin, gebelerin her gün en az 2 bardak süt ve 1 porsiyon süt ürünü, yetişkin ve yaşlıların da ortalama 2 bardak süt içmeleri önerilmektedir. Kendiniz ve sevdikleriniz için hem ucuz hem de faydası çok alan sütü tüketmeyi ihmal etmeyin.